Selecteer een pagina

Logos en Puzzelstukjes uit je leven

door 3 apr 20

Puzzelstukjes

Als ik de jaren van mijn leven de revue laat passeren dan was er een tijd dat ik de opleiding Logopedie deed. Later dacht ik bij het bezien van mijn leven dat het los zand was.

Nu, in mijn 50ste levensjaar, weet ik beter. Ik zie dat er meerdere gouden weefdraad door mijn leven heen gaan. Logopedie is er daar een van. Ik onderzoek vaak ook de betekenis van woorden. 

Logos en Paedie

 

De oorsprong van het woord Logopedie is gelegen in het grieks. Het woord is een samentrekking van de Griekse woorden logos (woord) en paideia (opvoeding). In het woordenboek wordt logopedie meestal gedefinieerd als onderricht in goed stemgebruik en spreken. 

Logos
Logos is een woord met verschillende betekenissen, maar wordt meestal als “woord” vertaald; andere betekenissen zijn onder meer ‘gedachte’, ’taal’, ‘rede’, ‘principe’, ‘leerstelling’ of ‘logica’. … Ook de woorden analogie en logaritme zijn met logos verwant.

Paedeia

Dit deel van het woord kent een bijzonder basis. Hier is een link te leggen naar het begin van het humanisme.De Griekse filosoof Socrates wordt vaak als grondlegger van het humanisme beschouwd. … Deze dialogische manier van denken maakt deel uit van de opvoeding tot volledig mens: paideia.
Deze tekst vond ik via google als je zoekt op betekenis Paedeia

 

Mijn Paedeia
Nu 14 jaar ben ik zelfstandig. In dit werk ga je bij zowel coachopleidingen en ook het leren ondernemen vaak op zoek naar wie je bent. Waar je voor staat. Wat mij tot mijn werk gebracht heeft omschreef ik eerder op de Over Ditta pagina.

Steeds weer als ik de oorsprong van woorden uitzoek ben ik aangenaam verrast. Hoe een woord juist een facet uit je leven weergeeft.

Mijn leven heeft me keer op keer uitgenodigd te kijken naar hoe te worden tot een volledig mens. Dat daarin woorden, gedachten, taal, rede, principes, leerstelling en logica een rol in speelt is ook keer op keer helder. Dit is duidelijk een gouden weefdraad door mijn leven.

De opleiding zelf heeft me ook veel gebracht. Vooral om te kijken, via wat ze een anamnese noemen, naar de voorgeschiedenis van iemand. In die voorgeschiedenis zijn vele puzzelstukjes te vinden die een tot een sleutel verworden als je de kern en dus de logica van dat puzzelstukje als een kwartje door je heen valt.

 

Ben je nieuwsgierig naar het maken van die puzzel en het vinden van die gouden sleutels in jezelf? Ik nodig je uit voor een Kracht van Ik sessie. Ik beloof je dat het je prachtige sleutels zal opleveren. Mocht dat niet het geval zijn, dan ontvang je gewoon je investering weer terug.

Schitterende groet

Ditta