Over Ditta 

Ditta (v. 1970)
betekent volgens
namenwoordenboek:
hoedster van het volk

 

Ik ontdekte een ongewoon talent

Al even weet ik dat ik iemand zijn gaven en talenten ‘aanraak’, of ik dat wil of niet. Dat gebeurt met mijn aanwezigheid. Dat is op het eerste oog mooi. Zeker als degene die ik ontmoet daar aan toe is.  Toen ik deze kwaliteit van mijzelf nog niet bewust was, was het vaak ongemakkelijk. Energievelden raken elkaar aan en als ik dan langskwam dan werd én het onderliggende talent én de vele beschermingspatronen geactiveerd. Iemand zijn onderliggende talent is vaak niet vol aanwezig. Daar is vaak een reden, zo niet een vroegere traumatisch ervaring voor, wat maakt dat je talent ver is weggestopt.

Als kind bracht ik mensen, zonder dat ik het door had, daarmee in verlegenheid. Die bescherming komt eerst. Deze bescherming schoot dan onbewustin actie en richtte zich op mij. Ik kreeg zo de boodschap mee dat wat ik opmerkte, fout had. Mijn vraag, mijn opmerking, en zelfs mijn aanwezigheid, mijn energieveld was dan voor volwassenen en ook klasgenootjes te confronterend. Met als gevolg dat weinig mensen een vriendschap met mij wilden.

Nu weet ik dat het mijn talent is.  Het is én-én. Het is mooi als je weer helder krijgt wat jou talenten zijn. Het is ook goed om je beschermingspatronen te leren herkennen. Alles is oké en mag er zijn.

Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? 

Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you. We are meant to shine, as children do. We were born to make manifest the glory of spirit that is within us. It’s not just in some of us; it’s in everyone. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.

Marianne Williamson of Nelson Mandela

Wat zeggen anderen over Ditta

Je bent een hele fijne luisteraar, spiegel en klankbord!” – Petra

“Ditta is iemand die authentiek durft te zijn. Iemand die wijsheid en kwetsbaarheid samenvoegt tot levenskracht. Iemand die de rauwheid van het leven en de universele wetten samenbrengt in helende woorden. Iemand die aanwezig is bij haar cliënten en open staat voor wat er wèrkelijk nodig is.

Iemand die weet hoe het is om onzichtbare traumastukken van voor, tijdens en na de geboorte te ervaren en te helen. Je bent niet gewoon iemand. Je bent een mens, een vrouw, iemand die midden in het leven staat.” – Neeltje

“Ditta is aardig, betrokken, betrouwbaar, kan goed luisteren, wil graag helpen, zoekt graag naar oplossing of reflectie op de persoon of situatie, rustig en kalm, gevoelsmens, stabiel, no nonsens, praktisch, neemt eigen verantwoordelijkheid, houdt van efficiency, kan goed organiseren, houdt ook de zakelijke kant in het oog, houdt van de natuur en van authenticiteit, zal altijd een eerlijke opbouwende mening geven, want wil haar zuiverheid bewaken, (grote) gave om in de energie/het subtiele te kijken/luisteren/voelen, heeft zich ten doel gesteld haar hart zuiver te houden” – Babette

“Ditta, Ik wil je omschrijven als iemand met compassie, voelt wat nodig is, zeer bekwaam is, liefdevol, respectvol, doortastend ook op de zachte manier, hard werkend, positief, leerzaam, rust, mooi mens.” – Fred

Terugkerende thema’s + onderliggend trauma = ingang tot je talent

Trauma is een wond die geheeld wil worden. Een ‘in-druk’ dat tot ‘uit – drukking’ wil komen.

Terugkerende thema’s in je leven zijn kansen om wat onderdrukt is, ruimte te geven. Voor bepaalde talenten was er geen erkenning. Voor je creativiteit, gevoeligheid, onbevangenheid was er geen ruimte. Ook je oprechte eerlijkheid vond geen luisterend oor.

Trauma is niet wat je is overkomen

Het is wat je in je lichaam vasthoudt

bij gebrek aan inlevende en invoelende volwassenen.

Jouw schitterende talenten konden in confrontatie met anderen niet anders dan worden weggestopt.

Deze tijd nodigt je uit om deze talenten weer de ruimte te geven.
Deze tijd vraagt om je authentieke zelf te zijn. 
Zo kan jij doen, wat je ouders en je voorouders door hun leefomstandigheden niet hebben gekund: Volledig jezelf zijn.

Laat pure aanwezigheid &  je innerlijke bron van liefde en warmte verlossen van al je trauma’s. Herinner je weer wat het is om net als een klein kind puur jezelf te zijn en het leven voluit te leven.

Een essentieel inzicht

Talenten aanraken en beweging brengen, is nu mijn grootste goed. Ik ontdekte het op mijn persoonlijke pad.

Als kind kreeg ik geen erkenning voor dit talent. Volwassenen zijn niet blij als je in alle eerlijkheid hun gevoel van onmacht en beschermingspatronen aanraakt. Ik kreeg keer op keer de boodschap mee dat wat ik voelde of aangaf niet klopte. Het was nooit genoeg wat ik deed.

Ik raakte mijn Krachtige IK kwijt. Mijn vervormde ik kwam er voor in de plaats. Ik ging me bewijzen; in opleidingen, in hard werken en het huishouden, de tuin en noem maar op, zo goed mogelijk te doen. Ik had vooral oog en aandacht voor anderen. Zorgen en advies geven, deed ik te pas en te onpas. Dit was hetgeen in het begin de nodige erkenning kreeg.

Maar mezelf vinden deed ik niet. Dit keerde om toen ik een essentieel inzicht kreeg:

Jezelf vinden is niet hoe het werkt.
Je bent geen bos sleutels dat je kwijt bent.
Je bent niet verdwaald.
Je ware IK ligt begraven onder de culturele conditionering, andermans opvattingen en onjuiste conclusies die je als kind trok en die je overtuigingen werden over wie je bent. Jezelf vinden is eigenlijk terugkeren naar jezelf.
Een afleren van wie je niet bent. Een opgraven van wat weggestopt is. Je herinneren wie je was voordat je leven om je heen alle invloed op je kreeg.

Ik leerde mezelf de ruimte te geven. Zo had ik in plaats van donkere, maanden en weken eerdere lastige dagen en momenten.

“Je kunt niet tegen het donker vechten. Denk eraan om het licht aan te steken als het donker is in je leven. Het licht van jouw wijze oude liefdevolle ziel.”

Ditta van Vark-Beun

Taal helpt

Woorden, taal, metaforen maken voor mij het ongemakkelijke en het soms zo ongrijpbare tastbaar. Mijn waarom is nu helder. Ik heb geleerd om complexe materie begrijpelijk te maken voor velen. Door zelf voor de muziek uit te lopen, neem je niemand mee, je leert wel omkijken en begrijpen. Taal én bij een ander aansluiten werd daardoor mijn talent.

Ik weet nu dat iedereen uniek is. Dat het prima is dat ik dingen anders doe en soms die vreemde eend ben. Dat wás niet altijd makkelijk. Nu is het een geschenk. Mijn omzwervingen waren en zijn nodig. Het vormt me tot de mens en coach Ditta die ik nu ben.

 

neem contact op

“Wij zijn zo blij met jouw steun en betrokkenheid! Echte aandacht; telkens weer ’n inspirerende verrassing door jou, heel bijzonder hoe je keer op keer de onderste steen boven krijgt. Je helpt mij keer op keer prachtige inzichten aan mijzelf te ont-dekken. Hoe veel ik al zelf heb gedaan, je brengt me keer op keer pareltjes waar ik niet aan-dacht”

– Bea –

Testimonials

“Je begeleiding heeft me de helderheid en het vertrouwen gegeven dat ik de oude structuren en regels helemaal nu kan loslaten en mijn eigen unieke weg mag gaan.”

– Nicky

“Het mooiste inzicht dat ik uit ons traject haal is: De vuurtoren: als ik ‘gewoon’ (er) ben dan komt het naar mij toe.”

 

-Judith

“Met je vermogen om tussen de regels door te luisteren en daarbij respectvol te blijven naar mij als persoon, wist jij mij nieuwe, meer passende inzichten te geven en mij tegelijkertijd een liefdevolle schop onder mijn achterste te geven”

– Lilian