Selecteer een pagina

Lessen van de Lion King

door 2 jun 20

Stressvolle ervaringen remmen je af

 

Wie kent de Lion King niet? Zo niet, dan moet je misschien deze tekst niet lezen.

Het is een prachtig verhaal dat gelijk laat zien hoe het leven in elkaar kan zitten. Ieder heeft zo zijn eigen filmleven waar je de hoofdrol in bent. Ieder kent momenten zoals Simba waar je ervaringen op doet die zó confronterend zijn, dat je er een tijd voor weg wil(de) lopen.

Een van die momenten voor mij was het moment dat ik in 2006 voor de tweede keer, precies een jaar nadat ik een meisje in de 20ste zwangerschapsweek verloor, een tweede kindje, namelijk de tweelingzoon van mijn jongste, moest laten gaan.
Ook al ver voor bij de eerste 13 weken van de zwangerschap.

Ik wilde als mol onder de grond leven. Nu weet ik dat het een alles bepalend moment was voor mij, wat mij een heel ander leven bracht dan tot dan toe.

Wat was voor jou zo’n moment?

Wie is er voor jou?

Ieder kent ook mensen om zich heen, net als Simba, die er altijd voor je wilden zijn. Pumba en Timon zijn vanaf een bepaalde moment in de film zijn maatjes. Ze slepen Simba door de moeilijke tijd heen. Uiteindelijk was er Nala. 

Zijn steun en toeverlaat die hem bij de haren erbij sleepte om die echte leeuw weer alle ruimte te geven.

Voor mij waren en zijn dat mijn man Robert, mijn toen nog kleine meisje Bente en mijn schoonouders en mijn nichtje Arjenne.


Wie was (en is mogelijk nog steeds) voor jou?

Wie is dat nu? 

Wie draagt jou?

Wie daagt jou uit om je echte krachtige ik de ruimte te geven?

De krachtige leeuw in jou de ruimte geven

De film van de Lion King krijgt richting het einde een wending waar dit bericht om gaat. Want, hier ligt een heldere parallel en mogelijkheid voor jouw leven!

Simba had zich lang afzijdig gehouden. Hij leefde niet meer thuis.
 Wat in sommige levens meer figuurlijk is. Want veel mensen duiken ook in hun huidige leven weg. Zo ook Simba, hij bracht zijn leventje op zo’n manier door dat hij zichzelf niet hoefde te zien voor wie hij is. Zijn ware kracht durfde hij niet onder ogen te zien.

Toch is en bleef hij diep van binnen die leeuw. Iets wat anderen wel zagen. Hoe hard hij dat ook probeerde te ontkennen. Leeuw zijn is en blijft zijn natuur. 


Wat is jouw natuur?

Ben je iemand die alles haarfijn aanvoelt.
‘Weet’ jij soms dingen waar anderen je voor gek verklaren?
Heb je een helder visie op een belangrijk thema, en spreek je dat onvoldoende uit?

Hoe lang durf je dat deel in jou niet de volle ruimte te geven?

Waar en wanneer heb jij de leeuw in jou laten doven?
Of zijn er specifieke omgevingen of omstandigheden die je doen terugtrekken. Waar je niet ‘courages’ met hart en moedig (dat is de betekenis van het woord) gaat staan voor wat je diep van binnen te doen hebt?


Soms heb je iemand als Nala nodig om je weer bewust te maken hiervan. Soms moet er wat groots, heftigs gebeuren voor je jouw moed bij elkaar raapt en gaat voor wat er in je zit.
Dan denk je niet meer na.

 Veel ouders kennen dat als het om het opkomen voor hun kinderen gaat. Die power, die kracht. Is zo groot als van die leeuw.

Besef dat je een film als deze prachtig vind juist omdat de echte ware kracht van degene in de hoofdrol de ruimte krijgt. Dat bewonder je. In zo’n film en bij specifieke mensen die tegenslagen hebben overwonnen en daar nu hun ziel en zaligheid van maken. Helaas staat er een ding vaak tussen jou en je kracht.

Daarmee komt meteen de grootste horde in beeld. Jouw ratio, ons ego. Ja deze heeft het zo goed met ons voor. Die jou heeft behoed voor zoveel pijn.
 Die rol was toen heel nodig. Net als voor de kleine Simba.  Tot het een horde wordt. Nu houd je ego, je ratio, omdat het niet weet wat het niet weet, je tegen. 
Moed, is in het engels en frans courage. Ik schreef het net al. Het betekent hart betekent en moed. Dat deel in jou mag je meer laten spreken. Ontdek jouw Krachtige Ik.

Kijk hier wanneer de volgende  prachtige maand rondom dit thema start
Of plan meteen een gratis sparmoment om te ontdekken waar jouw hordes nog jou tegenhouden.

Zorg goed voor jezelf!


Stap in jouw Krachtige Ik!

Ditta
06-22779116