Selecteer een pagina

Trauma herbergt verborgen kwaliteiten

door 9 mei 23

Verborgen trauma herbergt talenten

Contact met verborgen trauma brengt verborgen talenten, wensen en verlangens weer boven.

Het was pauze, nog 10 minuten en dan zou onze volgende les beginnen. Er was een verhitte discussie tussen twee klasgenoten gaande. Ik weet nu niet meer waar het over ging. Wat deze 14 jarige wel herinnert is dat als mij om mijn mening werd gevraagd, ik deze niet had.

Toen vond ik dat ongemakkelijk. Terugblikkend weet ik nu hoe bijzonders dat is.
Ik begrijp eindelijk waarom ik die mening niet had.
Ik ben dankbaar voor de kwaliteit er voor in de plaats aan het ontwikkelen was.
Ik weet nu ook dat er iets verborgen was. Mijn oorspronkelijke talent. Verborgen diep in mijn onderbewustzijn.
Een kwaliteit, mijn talent dat na deze tijd op de middelbare school lang in mijn leven geen ruimte zou krijgen.

Geen mening

Mijn mening geven voelde onveilig. Als ik een van de meningen van een ander zou bijstaan, dan was ik bang dat de ander boos zou worden. Of omgekeerd. Stil en neutraal zijn was de veilige optie. Ik was stil, ik luisterde, ik deed niet mee. Ik was op en top kameleon.

Ontwikkelde kwaliteiten

Helaas wist ik nog niet dat ik nieuwe kwaliteiten ontwikkelde. Ik leerde de mening van anderen aanhoren. In mijn stilte kon ik inbeelden en invoelen waarom die mening van de een zo stellig werd ingenomen. Waarom dat voor hem of haar belangrijk was. Ik leerde de mening van ieder ander serieus te nemen.  Ik voelde de dualiteit. Daarin kon ik neutraal zijn. Zo handig voor mijn werk nu. Toen, toen kon ik er niet zoveel mee.

Kwaliteiten als neutraal zijn, geen oordeel hebben, observeren, inleven in ieder ander mens was wat ik in die periode ontwikkelde.

Verborgen kwaliteiten

Toch ontbrak er iets. Ik voelde me vaak eenzaam. Ik voelde me niet gezien. Niet gek als je als kameleon je aan elke situatie leert aanpassen.  Stil zijn bleek een overlevingstrategie, die nuttig was thuis. Dan viel ik niet op.  Mijn ouders voelden zich vaak machteloos. Ook door hun opvoeding. Mijn oudere broer liep vast in het onderwijs. Die machteloosheid snap ik nu heel goed. Toen als kind ervaarde ik de onveiligheid van je uitspreken. Ik zag letterlijk voor mijn ogen hoe dat veroordeeld werd.

Mijn uitgesprokenheid stopte ik weg. Ik verborg het talent van je uitspreken. Dat was de veilige route. Deze kwaliteit inclusief mijn wensen had ik uit noodzaak verborgen. Diep in mijn onderbewustzijn. Mijn idee, mijn visie, mijn eerlijke mening kon er beter niet zijn. Ik ervaarde dit de momenten dat ik het wel ruimte gaf en zag vooral hoe anderen veroordeeld werden als ze zichzelf uitspraken.

Hemelse lessen

Gek genoeg misschien, weet ik nu dat deze lessen hemelse lessen zijn. Dat besef gaf me het overzicht op allerlei ervaringen. Elke ervaringen die je ondergaant, brengt je wat. Je leert nieuwe kwaliteiten ontwikkelen. Een tekst over de kleine ziel en de zon brachten me dat perspectief. Elke ziel heeft hier een aardse ervaring om nieuwe lessen te leren. Zonder contrast ervaar je deze lessen niet.

Bewust en onderbewust

We leiden ons leven een groot deel vanuit ons onderbewustzijn. Je weet half niet wat je nog niet weet. Nieuwsgierigheid is een goed begin om in ervaringen te ontdekken wat er verborgen is en wat nu weer vrij mag komen. Je leven nodigt je keer op keer uit om weer meer bewust te worden wie je oorspronkelijk bent.
Het goede nieuws is dat het onderbewuste een opslagruimte heeft. Wat verborgen is, is niet weg.  Dat opslagmedium Net als je computer sommige dingen worden in de cloud opgeslagen, andere zaken komen op je harddrive terecht. Je lichaam dient als opslagmedium. Je oorspronkelijke wezen heeft ook toegang tot de cloud. Body – mind en spirit. zijn wat mij betreft de gouden drie-eenheid. Letterlijk in een zachter aanraking ontstaat er ruimte. In die ruimte kan jouw oorspronkelijk talent zijn weg weer vinden.

Kracht van IK

Als body-mind en spirit ruimte krijgen komen verborgen en je ontwikkelde talenten tot hun recht. Hoe dat werkt?
Ik nodig je van harte uit dat te komen ervaren. In een eerste verkennende sessie. Woorden kunnen amper weergeven wat zo’n ervaring voor je mogelijk maakt.

Confucius zei het al lang geleden: “Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien dan onthoud ik het misschien. Laat me het ervaren en ik zal het me eige maken.

In de ervaring zal dat wat jou bijzonder maakt weer tot heel maken. Van overleven naar voluit leven.

 

Ben je benieuwd wat je kan verwachten?
Wil je verkennen wat er aan verborgen talenten in jou weer ruimte willen innemen? Plan een gratis moment met mij in.

Ditta

#krachtvanik
06-22779116

“”Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien dan onthoud ik het misschien. Laat me het ervaren en ik zal het me eigen maken.” – Confucius