Selecteer een pagina

Het illusoire zelf

door 21 okt 19

De illusie van het zelf.

 

Eckhart Tolle is de schrijver van de nieuwe wereld en de Kracht van het Nu. Hij vertelt heel helder hoe het Ik, en ik citeer “de grootste dwaling en de diepste waarheid is, afhankelijk van hoe je het gebruikt.”

Het woordje Ik verwijst naar wie je bent. Je identificeert je met bepaalde kwaliteiten en eigenschappen. Daarin ligt meteen de illusie bloot. Want woorden brengen de werkelijkheid terug tot iets wat het verstand kan begrijpen. En dat is niet veel.

 

Door zie de illusie

Met de woorden identificeren we ons op allerlei manieren. Zo zelfs dat als er een telefoon ergens af gaat ik mensen hoor zeggen “Dat ben ik”.  Terwijl dat een illusie is. Het is de hoogstens de telefoon van deze persoon die rinkelt. Zie je hoe ver we gaan in ons te identificeren met dingen om ons heen.

Zo geldt dit ook voor gedachten en eigenschappen. We maken er verhalen van. Wanner je ik zegt reduceer je jezelf tot twee klanken. Terwijl een oneindigheid in jou aanwezig is, waar we als mens zelfs heel bang voor kunnen zijn.

Greatest fear

Een quote en of hij nu van Marianne Williamson is of van Mandela (daar zijn meerdere lezingen over schetst onze grootste angst;

Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us”

Grootsheid

Grootsheid gaat schuil in de diepte van alles. Onze woorden kunnen dat niet omvatten. Ons ego kan daar al helemaal niet bij. Het doorzien van hoe ons ego steeds weer op nieuw ons klein wil maken in gedachten, oordelen, en zelfs simpele woorden als ik en mijn, is het begin van het weer open stellen voor je grootsheid.

Ga voorbij de illusies van je hoofd. Onder de uiterlijkheden en de woorden die we kiezen is alles verbonden met elkaar. De bron van het leven stroomt door alles en dus ook door jou heen.  Doorzie je de rol van het ego, dan is de eerste stap naar grootsheid gezet

Ditta van Vark-Beun