Selecteer een pagina

Gewaarwording

door 18 aug 20

Wat word jij je gewaar?

Merk eens op in je lichaam waar dan ook dat je ergens iets zachts gewaar wordt. Kun je daar contact mee maken in jezelf?  Of is er onrust? Of iets anders? Leg eens je hand op je hart.
Het kan zijn dat je juist je hand op je voorhoofd wilt leggen. Of je gezicht met beide handen wilt omvatten. Jezelf vasthouden. Liefdevol zoals een moeder haar kind vast kan houden en vol liefde kan aankijken.

Reguleren

Het reguleren van emoties is zo essentieel voor kinderen. Daar begint het. Kinderen die zo liefdevol zijn aangeraakt, serieus worden genomen, die leren zichzelf reguleren. Dat worden stabiele volwassenen. Het is zo essentieel voor jou als volwassenen om liefdevol te zijn met de sensaties die op kunnen komen. Zeker nu. Waar je niet geleerd hebt te reguleren.

Door de hectiek van dit leven was er weinig ruimte voor jouw emoties. Het huilen én het lachen. Want dat stoorde maar. Je moest stil zijn. Luisteren als de volwassen aan het woord waren. Veel van mijn klanten hadden een jeugd waar knuffelen geen onderdeel vanuit maakte.

Scattered emoties

Scattered werden hun emoties. Je systeem was zo slim je zelf veilig te houden. Daardoor werd een deel, vaak een talent van je wat niet passend was voor dat moment verstrooid. Dat engelse woord scattered vind ik zo passend. Het zijn de trauma’s met kleine T die je nu vormen. Die stressvolle ervaringen van ‘er niet mogen zijn’. Van’ niet goed genoeg zijn’. Van ’te veel zijn’.
Daar waar je trauma’s met grote T hebt meegemaakt weet je zeker dat dat je heeft gevormd. Zo werkt het brein. Het verstrooide je mind, zodat je grotendeels in dat moment toch kon overleven.
Als jij jezelf kunt reguleren maakt dat je bij elke trigger (zie ook dat begint met een t) je rust en ruimte weer kunt vinden.

Toen ik als coach mijn eerste klanten kreeg in 2006, 2007 was het thema waar deze vrouwen vooral behoefte aan hadden: Rust en Ruimte. Nu weet ik dat jezelf Reguleren daar de basis voor is. Lukt je dat niet zomaar jezelf reguleren? Schiet je eerder in reactie? Mogelijk zorgt de trigger dat je brein je onbewust weer terug brengt bij de kleine of grotere trauma’s uit je leven.

Ik vermoed gezien de tijdsgeest waaruit we komen, dat je onvoldoende jezelf hebt leren reguleren. De ouder, de volwassene die voor jou zorgde had daarin een belangrijke rol. Het werd ze echter niet voor gedaan. Het werd hen niet geleerd. Sterker nog, er werd verteld dat als een kind huilde dat je het beter kon laten huilen! Voel maar eens diep, dat dat pijn doet. Je kind laten huilen, terwijl het nodig heeft dat je haar vasthoud. Liefdevol aanraakt. Liefdevol in de ogen kijkt.

Daarom is er nu zoveel stress en lopen er veel ‘scattered’ mensen rond. Heb jezelf lief. Breng deze losse delen van jezelf weer bij elkaar. In elk verscholen deel zit een talent opgesloten.
Heb ook de ander die reageert lief. Ook deze persoon komt uit het tijdperk waar emoties en jezelf zijn er niet konden zijn.

Ben aanwezig. Ben je gewaar in je lichaam nu. Nu je dit leest. Ligt je hand nog op je hart? 
Ben aanwezig en aandachtig in die aanraking. Voel diep je hand en voel ook van binnenuit je hand. Verbind die twee. Die aanraking is zacht of stevig. Voel wat je lijf wilt. Volg de impuls. Wil je je hand over je lijf laten gaan? Volg die impuls. Omarm je zelf daarin. Niets is gek volg de opdrachten van je lichaam. Alle wijsheid daarin mag je gewaarworden.

, is een kracht en een onmacht. Want daarin volg ik niet mijn impulsen als mijn hoofd er vanalles en nog wat bij denkt.
Mezelf laten zien voelt naakt. En toch is dat waar het in de kern bij iedereen op neerkomt. In die kwetsbaarheid is er zoveel herkenning. Of een spiegel van ongemak. Dat is ok. Ieder loopt zijn eigen pad van ruimte maken.

Ik laat mezelf niet zomaar meer in de steek. Ik voel wanneer ik in een emoties- met- oordeel zak. Ik draag mezelf dan. Omdat ik weet dat er mensen naast me staan die mij ook dragen als ik een beroep op ze zou doen.

Mezelf elke dag opnieuw weer ontvangen op dieptes en hoogtes die dat gevoel van volluit schitteren installeren.

 

Ditta
06-22779116